Dnia 27 września uczniowie z naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce do Muzeum Etnograficznego w Ochli. Na miejscu brali udział w warsztatach -Tradycyjne przetwórstwo mleka. Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania widzieli nieliczni. W drewnianych, maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrabiali złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy mógł skosztować pajdy chleba ze „swoim” masłem, a jego smak na pewno na długo zostanie w pamięci. Pani instruktorka w przepiękny sposób opowiedziała nam o kulturze polskiej związanej z przygotowaniem i podaniem jedzenia. Nie tylko nauczyliśmy się samodzielnie wyrabiać masło, ale też dowiedzieliśmy się sporo na temat zdrowego odżywiania. To była zachwycającą ,żywa lekcja kultury polskiej. Po warsztatach zwiedzaliśmy z panią przewodniczką największych w naszym regionie skansen, czyli muzeum na świeżym powietrzu. Muzeum to powstało w 1982r, ale pierwsze eksponaty trafiły na ten teren około 20 lat wcześniej. Dziś to cała wieś – dużo budynków z XVII,XVIII, XIX wieku przeniesionych na teren skansenu. Mogliśmy zobaczyć jak wyglądało kiedyś życie na wsi, jak urządzone były chaty, jakim sprzętem posługiwali się chłopi. Ponadto przewodniczka opowiadała nam o dawnych zwyczajach i tradycjach. Byliśmy także w szkole sprzed około 200 lat i wiele nas zdziwiło i zaskoczyło. Wycieczkę w skansenie zakończyliśmy zakupem pamiątek. Trochę już głodni i zmęczeni udaliśmy się do Zielonej Góry do MacDonalda. Po posileniu się udaliśmy się w drogę powrotną. Pogoda była przepiękna,wiele się dowiedzieliśmy ciekawych rzeczy, a wspólna podróż autokarem także nam się bardzo podobała. Chyba jeszcze wrócimy do Ochli!